Da kapselåbneren blev til samfundshjælper

 

 

Det er sommer og stegende hedt. Du er tørstig og tager en øl i køleskabet. Men der var engang, hvor det ikke var så nemt endda at slukke tørsten med en øl eller en sodavand.

 

Du finder kapselåbneren frem fra skuffen og skal netop til at åbne din kølige pilsner – og så opdager du til din skræk, at kapselåbneren ikke passer til kapslens størrelse.

Du tager øllen med ned til isenkræmmeren og beder om en kapselåbner, der passer. Du køber kapselåbneren og skynder dig hjem. Nu skal det omsider gøre godt med den øl. Men den nye kapselåbner knækker flaskehalsen, og du er lige vidt og må nøjes med vand fra hanen. 

Sådan er det ikke længere. I dag forhindrer standarder, at den slags ulykker sker.

 

En størrelse - passer til alle
I 1967 blev DS 53: ”Glasflasker til øl” udgivet. Standarden fastsætter målene for glasflasker til øl. Derved bliver diameteren på flaskehalsene ens – og man kan derfor bruge den samme kapselåbner til alle flasker. Én kapselåbner er altså nok – uanset hvilket bryggeri øllene kommer fra, og uanset om det er portere eller pilsnere, guldøl eller nisseøl. Standarden er desuden grundlag for returflaskesystemet, den fjerner de tekniske hindringer ved import og eksport, og den gør det mere rationelt at fremstille kapsler, etiketter, kasser osv. Disse fordele kom allerede året efter også sodavandsflasken til gode. I 1968 udkom nemlig DS 2068: ”Glasflasker til mineralvand”.

 

Du knækker ikke halsen på at åbne en øl
Én ting er flasken, noget andet er kapselåbneren. Den er ikke meget bevendt, hvis den knækker flaskehalsen eller beskadiger mundstykket. DS 2400 ”Emballage. Flasker. Kapselåbner” løser problemet med de skårede flaskemundinger. Standarden blev udgivet i 1998 og beskriver detaljerne ved en kapselåbner.

I dag kan du drikke din velfortjente øl uden at knække halsen. Du kan koncentrere dig om at finde den rigtige øl frem for den rigtige flaske eller den rigtige kapselåbner. Hvem der i sin tid fandt på at omdøbe kapselåbneren til samfundshjælper står hen i det uvisse. Men sandt er det, at kapselåbneren blev til samfundshjælper, da den blev standardiseret.

 

 

Teksten er klippet fra www.ds.dk

 

 

Oplukker.dk © 2011 • Alt det med småt • Send en e-mail her